voorstelling leefgroepen

De Leefschool bestaat uit verschillende leefgroepen waarin kinderen van twee leeftijden met elkaar samenwerken onder begeleiding van één of twee begeleiders. De kinderen zitten telkens gedurende twee schooljaren bij eenzelfde juf/meester.
Dit unieke systeem van de leefgroepen zorgt ervoor dat:

  • jongere kinderen zien waarmee oudere kinderen bezig zijn waardoor ze een spontane belangstelling voor bepaalde activiteiten ontwikkelen.
  • kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in de klas zitten, wat het meest de veilige thuissituatie benadert.
  • oudere kinderen jongere helpen.
  • dat kinderen leren hulp aanvaarden, maar ook dat ze leren hulp geven omdat ze evolueren van de jongsten naar de oudsten van de leefgroep.
  • de kinderen dit proces enkele malen kunnen doormaken waardoor ze hun vaardigheden steeds kunnen uitbreiden.
  • de begeleider langer op stap is met dezelfde kinderen. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen en de begeleider elkaar door en door kennen. Zo kan men uitstekend inspelen op elkaar.

Indeling van de leefgroepen

Elke leefgroep heeft een eigen naam met een eigen symbool.
Leefgroep 1 waarin peuters en kleuters uit de 1ste kleuterklas samenleven:
– Schelpjes en Pareltjes
Leefgroep 2 waarin kleuters uit de 2de en 3de kleuterklas samen onderweg zijn:
– De Kikkertjes en Schildpadjes
Leefgroep 3 bestaat uit 2 groepen van het 1ste en 2de leerjaar:
– De Zeepaardjes en de Maanvisjes
Leefgroep 4 bestaat uit 2 groepen van het 3de en 4de leerjaar:
– De Gekko’s en de Stokstaartjes
Leefgroep 5 bestaat uit 2 groepen van het 5de en 6de leerjaar:
– De Wolkenvangers en de Feniksen

Voorstelling van de leefgroepen

De schelpjes

Hoor je de zee ruisen ? Vind je een schat in de zandbak?

In onze Schelpjesklas ontdekken de allerjongste Leefscholertjes een heel nieuwe wereld. Strandgapertjes, kokkeltjes, goudkammetjes of wenteltrapjes, zoals alle schelpjes op het strand verschillen, zo hebben ook onze Schelpjeskinderen hun eigen identiteit en noden.

Wij bieden elk kind de kans om zijn unieke persoonlijkheid te ontplooien. En één ding krijgen ze allemaal: een veilige en geborgen omgeving, een knuffel, een reikende hand.

De infobrochure voor de jongste kleuters kan je hier downloaden.

De pareltjes

Wenteltrapjes, oesters met een mooie parel erin, … Zoals alle schelpjes en pareltjes verschillen schelpjes- en pareltjeskinderen.

De infobrochure voor de jongste kleuters kan je hier downloaden.

De kikkertjes

Welkom in de leefwereld van de kikkertjes!

Wij, kikkertjes, leven zowel in het water als op het land. Soms willen we de wereld ontdekken en verlaten we onze vertrouwde poel. Op onze ontdekkingstochten willen we al veel leren en weten en daar maken we sprankelende projecten over. En als het net een ietsiepietsie té spannend
wordt, kunnen we gelukkig altijd naar onze vetrouwde vijver terugkeren, met een heleboel ervaringen en kennis op zak.

De schildpadjes

Welkom jonge leefscholers! Wij zijn de schildpadjes van leefgroep 2!

Nieuwsgierig als we zijn, steken we graag overal waar het veilig is, ons kopje naar uit. Wij verkennen graag onze dichte omgeving, op het land maar ook in het water! Elk schildpadje kan op zijn eigen tempo op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Zo verslaan wij zelfs met ons schild de stoerste ridders, kunnen wij gigantische dino’s de baas en worden wij betoverd door twinkelende feetjes. De schildpadjes laten hun fantasie de vrije loop en staan dag in dag uit vol verwondering.

De Maanvisjes & Zeepaardjes

Als mooie zeediertjes verkennen we rustig onze omgeving en laten ons traag maar zeker meedrijven door de stromingen om ons heen. We leren graag van en met elkaar en zoeken op eigen tempo ons ’ik-je’ binnen de groep.

Wij houden van gevarieerde kleurtjes en vormen en breiden deze meer en meer uit. Binnen de grote oceaan zijn wij op ons manier een opvallende aanwezigheid en deinen wij niet terug voor wat op ons af komt!

De Stokstaartjes

In leefgroep 4 staan wij net zoals de stokstaartjes recht overeind. We nemen met grote ogen waar, we observeren en we onderzoeken. Met opgeheven hoofd, waakzaam en alert naar wat is en naar wat nog komen zal. We voelen ons veilig in de groep en leren onze rol hierin ontdekken.Vanuit een basis, ons warm nest, ondernemen we de tocht naar een wijdere, complexe wereld en wat we tot nu toe geleerd hebben, toetsen we ongedwongen af aan een ruimere realiteit.

“Hakuna matata” is ons motto, de theorie én filosofie van de stokstaartjes: “Maak je geen zorgen, wees gelukkig en geniet!”

De Gekko’s

Net zoals echte gekko’s passen we ons snel aan nieuwe omgevingen aan. Wij zijn niet bang voor het onbekende. Integendeel, we gaan er net naar op zoek! Niets houdt ons tegen om onze reeds verworven kennis te toetsen aan de werkelijkheid en nieuwe ervaringen op te doen. Wij Gekko’s kruipen overal op, over en onder om toch maar niets te missen van alles wat de wereld ons te bieden heeft.

Iedereen voelt zich thuis in onze kleurrijke en knusse biotoop. We vormen een hechte familie waarbinnen ieder zichzelf kan zijn. Wanneer we eens bang zijn voor fouten of mislukkingen, laten we ons staartje los. Maar dat groeit erg snel weer aan, want wij gekko’s weten dat het niet erg is om fouten te maken. Wij leren uit onze foutjes!

De Feniksen

Samen met de wolkenvangers vormen wij de bovenbouw van de Leefschool. Onze naam zoekt het dan ook in hogere sferen. Een vuurvogel is echter meer dan een vliegend exemplaar uit de dierenwereld: hij komt rechtstreeks uit het wondere land van mythen en legenden. Hij gaat helemaal op in vlammen om nadien uit zijn as te herrijzen als een nog mooier exemplaar.

Zo zitten ook wij wel eens in zak en as omwille van fouten of mislukkingen, maar herrijzen we sterker en beter dan ooit tevoren omdat we leerden uit onze ervaringen.

Welkom bij de Feniksen!

De Wolkenvangers

Wolkenvangers zijn de fase van onder water al lang ontgroeid. Ook op het vaste land  is al heel wat verkend en geleerd. Wij, van Leefgroep 5, bevinden ons al in hogere sferen. Wij bekijken de zaken vanuit een ander perspectief en begeven ons op een abstracter en meer filosofisch niveau. Meer zelfs, wij vertoeven  tussen de wolken.

Als wolkenvangers willen wij graag het ongrijpbare grijpen. Uiteraard een illusie. Maar is het verlangen niet het mooiste wat er is? Is het nastreven van het ultieme niet een mooi verheven doel?

Wij beseffen evenzeer dat wij niet altijd in de wolken kunnen zijn. Vaak zal een hardnekkige mist ons zicht belemmeren. Maar in deze toestand rekenen wij erop dat een andere wolkenvanger het wolkje waarin we vastzitten voor ons zal vangen zodat we weer klaar en helder verder kunnen.

Wij hopen samen met jullie vaak in de wolken te zijn en vele dromen te mogen nastreven!